Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą

Ta pełna smaku sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą to pyszny pomysł na lunch czy kolację ze znajomymi
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • 4 brzoskwinie
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 125 g sera burrata
  • kilka listków świeżej mięty
  • oliwa EV
  • świeżo zmielony pieprz

Kroki

  • Brzoskwinie podziel na 4 części. Przełóż je do miski.
  • Do miski wlej 1-2 łyżki oliwy. Dokładnie wymieszaj owoce.
  • Przełóż brzoskwinie na rozgrzany ruszt lub patelnię grillową. Grilluj z każdej strony przez ok. 2 minuty, aż zmiękną i zaczną się karmelizować.
  • Na dużym talerzu ułóż brzoskwinie, dodaj poszarpaną na mniejsze części burratę i plastry szynki parmeńskiej.
  • Skrop oliwą, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj listki świeżej mięty.
  • Podawaj z chrupiącą ciabattą lub focaccią.
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, kolacja, lunch
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: brzoskwinie, burrata, kolacja ze znajomymi, prosciutto, prosta sałatka, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka do pracy, sałatka na imprezę, sałatka na kolację, sałatka na wieczór, sałatka śródziemnomorska, sałatka z szynką parmeńską, szynka parmeńska