Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Surówka coleslaw

Ta klasyczna surówka coleslaw z białej i czerwonej kapusty to idealny dodatek do pieczonego kurczaka, szarpanej wieprzowiny czy potraw z grilla.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Składniki

  • 1 mała główka białej kapusty (1 kg)
  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • ½ małej cebuli (można całkowicie pominąć)
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • pęczek koperku
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kapustę oczyść, pozbądź się brzydkich zewnętrznych liści. Przekrój na pół, cienko poszatkuj i przełóż do dużej miski. Posól obficie, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
  • W międzyczasie zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach i posiekaj drobno cebulę oraz koperek.
  • Wyciśnij mocno kapustę i odlej sok. Dodaj marchewkę, cebulę, koperek, majonez, musztardę, jogurt i sok z cytryny.
  • Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj.
  • Odstaw do lodówki na 20-30 minut do "przegryzienia".
Posiłek: dodatek do obiadu
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: azjatycka sałatka, coleslaw, czerwona kapusta, dodatek do obiadu, kapusta, kapusta biała, surówka, surówka obiadowa, surówka z kapusty