Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Gofry - chrupiące i puszyste

Ten prosty przepis na chrupiące gofry to gwarancja pysznego deseru czy śniadania. W zależności od dodatków te gofry będą pyszne na słodko i na słono.
Porcje 12 gofrów
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 2 duże jajka oddzielone żółtka i białka
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 1 łyżka cukru opcjonalnie

Kroki

  • Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia.
  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Żółtka wymieszaj z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i przestudzonym masłem (oraz opcjonalnie cukrem, jeśli robisz gofry na słodko).
  • Delikatnie, za pomocą silikonowej szpatułki, wmieszaj pianę z białek.
  • Nałóż porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę, zamknij i smaż przez 3-4 minuty. Nie otwieraj gofrownicy podczas smażenia, żeby gofry zachowały idealną chrupkość!
  • Gofry studź na kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Posiłek: brunch, deser, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: chrupiące gofry, gofry, gofry idealne, gofry na słono, gofry wytrawne, gofry z owocami, prosty przepis na gofry