Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Chrupiące fofu w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką

Chrupiące tofu w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką to pyszny pomysł na obiad bez mięsa.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

Sos słodko-kwaśny

  • 300 ml soku z ananasa z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru lub 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 papryczka chilli drobno pokrojona
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki wody

Pozostałe

  • 400 g tofu
  • łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżki oleju
  • papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 150 g ananasa z puszki
  • kolendra do podania

Kroki

  • Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
  • Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę i przełóż do miseczki. Posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie obtocz każdy kawałek. Następnie dodaj olej i wymieszaj jeszcze raz.
  • Przełóż tofu na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez 30 minut, przewracając w połowie pieczenia.
  • Wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce lub w dużym kubku.
  • Paprykę, cebulę i ananasa pokrój w dużą kostkę.
  • Podsmaż cebulę. Gdy zmięknie, dodaj paprykę. Smaż przez 3-4 minuty.
  • Dodaj ananasa i wlej sos.
  • Dodaj upieczone tofu, wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
  • Podawaj z ryżem jaśminowy, świeżo posiekaną kolendrą i papryczką chili.
Posiłek: obiad
Kuchnia: azjatycka
Słowo kluczowe: obiad bez mięsa, obiad z tofu, orientalny obiad, szybki obiad, tofu, tofu w sosie, zdrowy obiad