Cofnij Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Sernik czekoladowy

Ten sernik czekoladowy (a nawet potrójnie czekoladowy) jest po prostu obłędny! Spód z ciasteczek kakaowych, ultra kremowa masa serowa z gorzką czekoladą i aksamitny, czekoladowy ganache. Czego chcieć więcej?
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 3 godziny

Sprzęt

  • 1 Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki

Spód

  • 200 g kakaowych ciasteczek zbożowych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 60 g masła

Masa serowa

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 kg twarogu
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Czekoladowy ganache

  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietany kremówki

Kroki

Spód

  • Ciasteczka, kakao i zimne masło wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przesyp na niego masę ciasteczkową. Wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Masa serowa

  • W rondlu z grubym dnem podgrzej śmietankę. Zdejmij ją z ognia chwilę przed tym, jak zacznie się gotować i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Nie mieszaj, zostaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do wystygnięcia.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  • Do rozgrzanego piekarnika wstaw spód do podpieczenia na 12 minut.
  • Zacznij przygotowywać masę. W misie miksera umieść twaróg, cukier i jaja. Zmiksuj nie niskich obrotach, aż składniki się połączą.
  • Następnie dodaj ostudzoną czekoladę ze śmietanką, mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na niskich obrotach lub ręcznie, silikonową szpatułką. Mieszaj tylko do połączenia składników.
  • Przełóż masę serową na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej (instrukcje poniżej) przez 45 minut w 170 stopniach.
  • Zostaw sernik do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

Czekoladowy ganache

  • W rondlu podgrzej śmietankę. Zdejmij z ognia tuż przed tym, jak zacznie się gotować.
  • Dodaj posiekaną czekoladę, nie mieszaj, zostaw na 2 minuty.
  • Po tym czasie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • Rozprowadź ganache na wystudzonym serniku.
  • Schłódź sernik przez minimum 4 godziny w lodówce (a najlepiej całą noc).

Rady

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Pieczenia w kąpieli wodnej:
    1. I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Przygotowujemy dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, układamy je na sobie na krzyż i stawiamy na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
    2. II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy.
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto na Wielkanoc, ciasto z czekoladą, czekolada, czekoladowy ganache, deser czekoladowy, gorzka czekolada, kremowy sernik, polewa czekoladowa, proste ciasto, sernik, sernik czekoladowy, sernik na ciasteczkowym spodzie, sernik pieczony, sernik pieczony w kąpieli wodnej, sernik potrójnie czekoladowy, sernik z czekoladą