W rondlu z grubym dnem podgrzej śmietankę. Zdejmij ją z ognia chwilę przed tym, jak zacznie się gotować i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Nie mieszaj, zostaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do wystygnięcia.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Do rozgrzanego piekarnika wstaw spód do podpieczenia na 12 minut.
Zacznij przygotowywać masę. W misie miksera umieść twaróg, cukier i jaja. Zmiksuj nie niskich obrotach, aż składniki się połączą.
Następnie dodaj ostudzoną czekoladę ze śmietanką, mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na niskich obrotach lub ręcznie, silikonową szpatułką. Mieszaj tylko do połączenia składników.
Przełóż masę serową na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej (instrukcje poniżej) przez 45 minut w 170 stopniach.
Zostaw sernik do ostudzenia w uchylonym piekarniku.