Cofnij Email Link
+ servings
5 na 8 głosów

Babka cytrynowa

Orzeźwiająca, przepyszna, wilgotna babka cytrynowa z lukrem cytrynowym. Prosta w przygotowaniu, idealna na Wielkanoc.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 duże jaja
  • 2 cytryny (skórka starta z obu, sok wyciśnięty z jednej)
  • 1 szklanka maślanki

Lukier cytrynowy

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Kroki

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
  • Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
  • Maślankę wymieszaj z sokiem z cytryny.
  • W drugiej misce lub w misie miksera utrzyj utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodawaj jajko, jedno po drugim, dokładnie ubijając za każdym razem.
  • Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
  • Dodawaj suche składniki w trzech turach, na zmianę z maślanką, mieszając tylko do połączenia składników (najlepiej ręcznie, za pomocą silikonowej szpatułki).
  • Przełóż ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  • Piecz przez 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjmij ciasto z formy i przełóż na kratkę do ostudzenia.
  • Gdy ciasto wystygnie, przygotuj lukier - cukier puder wymieszaj z 3-4 łyżkami soku z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Polej lukrem wystudzone ciasto.

Rady

Wskazówki:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przy dodawaniu maślanki i mąki mieszaj tylko do połączenia składników.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: babka, babka cytrynowa, babka na wielkanoc, babka ucierana, babka wielkanocna, ciasta, ciasto, ciasto cytynowe, ciasto jogurtowe, ciasto na lato, ciasto na święta, ciasto na Wielkanoc, cytryna, lukier cytrynowy, potrawy wielkanocne, wielkanoc