Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
W głębokim talerzu/misce umieść łososia i zalej go marynatą. Odstaw pod przykryciem na min. 20 minut.
Wstaw wodę w garnku do gotowania makaronu.
Czerwoną cebulę pokrój w talarki, dymkę w plasterki. Papryczkę i obrany korzeń imbiru drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1/2 łyżki oleju i połóż na niej łososia skórą do dołu (nie wylewaj marynaty - przyda się w następnym kroku). Smaż go przez 3-5 minut, a następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 minuty. Przełóż rybę na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 1/2 łyżki oleju i dodaj cebulę, dymkę, chilli i imbir. Smaż przez 3 minuty. Dodaj marynatę pozostałą z marynowania łososia i smaż przez 1 minutę.
W międzyczasie ugotuj makaron soba i odcedź. Przelej zimną wodą.
Dodaj makaron i kiełki fasoli mung na patelnię i dokładnie wymieszaj.
Dodaj garść szpinaku, szybko wymieszaj.
Przełóż makaron na talerze i ułóż na nim łososia. Posyp podprażonym sezamem i skrop sokiem z limonki.