Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Tacos z szarpaną wieprzowiną

Tacos z szarpaną wieprzowiną to pyszny pomysł na kolację ze znajomymi czy obiad z rodziną. Podawaj je w miękkich tortillach lub chrupiących, kukurydzianych muszlach do taco w towarzystwie ulubionych warzyw i sosów.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 5 godziny 10 min.

Składniki

  • 1 szarpana wieprzowina (przepis w linku)
  • 8 tortilli lub 16 muszli do tacos
  • 1 sałata rzymska poszarpana lub kilka liści sałaty lodowej
  • świeże liście kolendry drobno pokrojone

Salsa pomidorowa

  • 500 g pomidorów (mogą być koktajlowe), pokrojonych w kostkę
  • 1 pęczek świeżej bazylii lub kolendry
  • czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • szczypta płatków chili

Marynowana czerwona cebula

  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie kwaśna śmietana, awokado pokrojone w plastry

Kroki

  • Przygotuj szarpaną wieprzowinę z tego przepisu.
  • Wszystkie składniki na marynowaną cebulę wymieszaj w miseczce i odstaw na minimum 30 minut.
  • Składniki na salsę pomidorową wymieszaj w misce.
  • Liście sałaty umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki.
  • Wieprzowinę układaj w tortillach/muszlach do taco. Dodaj salsę, cebulę, sałatę i posyp kolendrą.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: amerykańska, meksykańska, tex-mex
Słowo kluczowe: mięso wieprzowe, pulled pork, pulled pork sandwich, rwana wieprzowina, salsa pomidorowa, szarpana wieprzowina, tacos, tacos z szarpaną wieprzowiną, tacos z wieprzowiną, tex-mex, tortilla z szarpaną wieprzowiną, wieprzowina