Ziemniaki ugotuj w całości (jeśli korzystasz ze starszych ziemniaków, obierz je wcześniej). Ostudź i przekrój na pół lub na ćwiartki, jeśli są duże.
Ugotuj fasolkę szparagową. Powinna być miękka, ale cały czas lekko chrupiąca.
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od momentu zagotowania wody). Ostudź je w lodowatej wodzie, obierz i pokrój na ćwiartki.
Wszystkie składniki sosu wymieszaj, aż połączą się w jednolity winegret.
Pomidory pokrój w mniejsze, równe części, cebulę posiekaj w cienkie piórka.
Tuńczyka odcedź. Oczyść i umyj sałatę.
Na dużym talerzu ułóż wszystkie składniki: sałatę, ziemniaki, fasolę, jajka, pomidory, tuńczyka, oliwki, kapary i cebulę. Polej musztardowym winegretem.