Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to prawdziwy francuski klasyk, który będzie świetnym pomysłem na kolację czy lunch. Ta sałatka z tuńczykiem, jajkiem, ziemniakami, pomidorami i fasolką szparagową to pożywny i zdrowy posiłek.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 hour

Składniki

  • 600 g ziemniaków młodych
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej
  • 4 jajka
  • 1 sałata rzymska
  • 2 duże pomidory lub 400 g pomidorów koktajlowych
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek lub w oleju
  • 60 g oliwek
  • garść kaparów
  • ½ czerwonej cebuli

Musztardowy winegret

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 filety anchois posiekane
  • sól, pieprz

Kroki

  • Ziemniaki ugotuj w całości (jeśli korzystasz ze starszych ziemniaków, obierz je wcześniej). Ostudź i przekrój na pół lub na ćwiartki, jeśli są duże.
  • Ugotuj fasolkę szparagową. Powinna być miękka, ale cały czas lekko chrupiąca.
  • Ugotuj jajka na twardo (8 minut od momentu zagotowania wody). Ostudź je w lodowatej wodzie, obierz i pokrój na ćwiartki.
  • Wszystkie składniki sosu wymieszaj, aż połączą się w jednolity winegret.
  • Pomidory pokrój w mniejsze, równe części, cebulę posiekaj w cienkie piórka.
  • Tuńczyka odcedź. Oczyść i umyj sałatę.
  • Na dużym talerzu ułóż wszystkie składniki: sałatę, ziemniaki, fasolę, jajka, pomidory, tuńczyka, oliwki, kapary i cebulę. Polej musztardowym winegretem.
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: francuska, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: anchois, fasolka szparagowa, jajka, kuchnie świata, młode ziemniaki, pomidory, prosta sałatka, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka do pracy, sałatka na imprezę, sałatka na kolację, sałatka na wieczór, sałatka śródziemnomorska, sałatka z fasolką, sałatka z jajkiem, sałatka z tuńczykiem, sałatka z ziemniakami, tuńczyk, winegret