Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą

Sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą to zdrowy i pyszny pomysł na kolację czy lunch do pracy.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 30 min.

Składniki

Marynowana cebula

  • 1 czerwona cebula
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli

Sałatka

  • 3 buraki
  • 1 pomarańcza
  • 110 g halloumi
  • 100 g pestek z granatu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 70 g rukoli

Winegret

  • 4 łyżki oliwy
  • ¾ łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu z granatu lub z borówki
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Kroki

  • Obierz cebulę, pokrój na cienkie plastry i przełóż do miski. Polej octem i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw na min. 20 minut (a najlepiej na całą noc), żeby puściła sok.
  • Buraki obierz i zawiń w folię aluminiową. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni (góra-dół). Piecz przez 40-60 minut w zależności od rozmiaru.
  • W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz pomarańczę i podziel ją na czątki. Obierz też granata.
  • Na patelni podpraż ziarna słonecznika.
  • W słoiku wymieszaj energicznie wszystkie składniki na winegret.
  • Jeśli buraki są miękkie, wyjmij je z piekarnika i ostrożnie otwórz folię. Gdy ostygną, pokrój je w plastry.
  • Halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm i podsmaż je na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  • Na talerzach ułóż rukolę, plastry buraków, plastry buraka, cząstki pomarańczy, plastry marynowanej cebuli. Połóż grillowane halloumi, posyp pestkami granata i prażonym słonecznikiem. Polej winegretem.
Posiłek: kolacja, lunch
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: buraki, granat, grillowany ser, halloumi, lunch, lunch do pracy, lunchbox, pieczone buraki, pomarańcze, rukola, sałatka do pracy, sałatka na imprezę, sałatka na kolację, sałatka na wieczór, sałatka z burakiem, sałatka z halloumi, ser halloumi, zdrowe jedzenie, zdrowy lunch, zdrowy przepis