Obierz cebulę, pokrój na cienkie plastry i przełóż do miski. Polej octem i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw na min. 20 minut (a najlepiej na całą noc), żeby puściła sok.
Buraki obierz i zawiń w folię aluminiową. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni (góra-dół). Piecz przez 40-60 minut w zależności od rozmiaru.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz pomarańczę i podziel ją na czątki. Obierz też granata.
Na patelni podpraż ziarna słonecznika.
W słoiku wymieszaj energicznie wszystkie składniki na winegret.
Jeśli buraki są miękkie, wyjmij je z piekarnika i ostrożnie otwórz folię. Gdy ostygną, pokrój je w plastry.
Halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm i podsmaż je na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
Na talerzach ułóż rukolę, plastry buraków, plastry buraka, cząstki pomarańczy, plastry marynowanej cebuli. Połóż grillowane halloumi, posyp pestkami granata i prażonym słonecznikiem. Polej winegretem.