Cofnij Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Sernik królewski

Sernik królewski to przepyszne, tradycyjne ciasto na święta. Delikatna masa serowa z nutką wanilii i pomarańczy schowana między dwiema warstwami kakaowego kruchego ciasta posmakuje każdemu.
Porcje 16 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 30 min.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 33x27 cm

Składniki

Ciasto kruche

  • 330 g mąki
  • 70 g ciemnego kakao
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 100 g masła
  • 160 g cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub otarta skórka z ½ pomarańczy
  • 4 jaja

Kroki

Ciasto kruche

  • Do miski wsyp mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko łyżką.
  • Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i wbij jajka. Zagnieć (ręcznie lub robotem kuchennym) do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto podziel na 2 części i uformuj z nich kule. Obie zawiń w folię. 1 część włóż do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Ciasto powinno się chłodzić min. 30 min. przed dalszym użyciem.
  • Wyjmij ciasto z lodówki. Pokrój je na plastry i ułóż na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozciągnij je tak, by było równym plackiem i przykrywało cały spód.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i podpiecz przez 10 minut. W międzyczasie przygotuj masę serową.

Masa serowa

  • Do misy włóż miękkie masło i wsyp cukier. Ubij je na jasną, puszystą masę.
  • Zmniejsz obroty miksera na średnie i dodawaj po kolei jajka. *
  • Następnie dodawaj twaróg łyżka po łyżce, krótko miksując za każdym razem.
  • Wsyp budyń, dodaj ekstrakt pomarańczowy (lub skórkę z pomarańczy) i wymieszaj ręcznie, tylko do połączenia składników.

Kolejne kroki

  • Przełóż gotową masę serową na podpieczony spód. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto, które czekało w zamrażarce.
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez 60 minut. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Rady

*Wielbiciele puszystych, piankowych serników mogą rozbić ten krok, oddzielając żółtka od białek i ubijając oddzielnie pianę z białek, którą dodaje się na końcu przygotowywania masy serowej. Ja jako zwolenniczka bardziej treściwych serników unikam ubijania piany z białek, bo same jajka dodają masie lekkości. A ubita piana z białek w masie to zawsze ryzyko opadnięcia i popękania sernika.
Posiłek: deser
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto kruche, ciasto na święta, ciasto na Wielkanoc, kremowy sernik, sernik, sernik królewski, sernik pieczony, sernik tradycyjny, sernik z czekoladą