Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Kanie smażone w panierce

Kanie smażone w panierce to pyszny pomysł na jesienny obiad bez mięsa. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują rewelacyjnie!
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • 4 duże kanie
  • 2 duże jaja
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Odetnij ogonki od grzybów (nie przydadzą się) i oczyść dokładnie kapelusze. Jeśli jest potrzeba, opłucz je szybko w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
  • W jednym głębokim talerzu rozbij jajka, dodaj sól i pieprz i wymieszaj widelcem.
  • Do drugiego głębokiego talerza przesyp bułkę tartą.
  • Zamocz kapelusze w jajku z obu stron, a następnie w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane/olej. Zmniejsz ogień i smaż kanie z obu stron na złoty kolor (ok. 3 minuty z każdej strony).
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: grzyby, jarski obiad, kanie, kanie w panierce, kolacja ze znajomymi, kotlety, kotlety grzybowe, kotlety z kani, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, smażone kanie, szybki obiad