Pomysł na prosty i niedrogi obiad dla każdego fana makaronu i serów.
Servings 4porcje
Całkowity czas przygotowania 45 min.min.
Składniki
400gmakaronu(u mnie cavatappi)
350gricotty
200g szpinaku
1 dużejajo
150gmozzarelli
50gparmezanu
2 ząbkiczosnku
sól, pieprz
Kroki
Do dużej miski przełóż ricottę. Wbij jedno jajko i dodaj posiekany szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj jeszcze 75 g mozzarelli i cały parmezan. Ponownie wymieszaj.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być al dente.
Przełóż makaron do miski z masą serowo-szpinakową i dokładnie wymieszaj.
Przełóż całą zawartość miski do formy do pieczenia i posyp pozostałą mozzarellą.
Wstaw do nagrzanego do temperatury 200 st. piekarnika i piecz 25 minut.