Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru

Afelia to przepyszny i aromatyczny cypryjski gulasz wieprzowy. Mięso jest długo gotowane w czerwonym winie z dodatkiem ziaren kolendry, dzięki czemu jest miękkie, kruche, soczyste i pełne smaku.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Składniki

  • kg łopatki wieprzowej może być też szynka lub karkówka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 350 ml czerwonego wina
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 150 ml wody
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Mięso oczyść i pokrój w kostkę ok. 4-5 cm.
  • Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu.
  • Pokrój cebulę i czosnek w plasterki.
  • Rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. Przełóż mięso na patelnię i smaż je partiami (by nie przepełniać patelni) przez 5-6 minut, tak by było zrumienione z każdej strony.
  • Po usmażeniu, przełóż mięso na talerz.
  • Dodaj jeszcze jedną łyżkę oleju na patelnię. Zmniejsz ogień i dodaj cebulę, czosnek i kolendrę. Smaż przez 4 minuty, a następnie dodaj wino, by zdeglasować patelnię.
  • Zamieszaj, a następnie dodaj passatę, wodę i mięso. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez 1½-2 godziny, aż mięso będzie miękkie, mieszając co jakiś czas.
  • Podawaj z orzo, ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Posiłek: obiad
Kuchnia: cypryjska, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: czerwone wino, gulasz, gulasz wieprzowy, gulasz z czerwonym winem, kolendra, mięso wieprzowe, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, świąteczny obiad, wieprzowina, ziarna kolendry