Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Tosty francuskie z piekarnika

Tosty francuskie z piekarnika to pyszny pomysł na śniadanie. Tosty są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepiej smakują na słodko z miodem, dżemem czy owocami.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 1 chleb tostowy lub bułka wrocławska
  • 4 jaja
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżki masła klarowanego

Kroki

  • Wymieszaj mleko, jajka, cukier, cukier z wanilią, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową.
  • Kromki chleba lub bułki namocz w masie mleczno-jajecznej i zostaw do namoczenia na 15 minut.
  • Przełóż pieczywo do nasmarowanej masłem formy i polej pozostałą masą, jeśli jeszcze została.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 30 minut, aż będą rumiane.
  • Tosty podawaj z owocami, dżemem, miodem lub syropem klonowym.
Posiłek: brunch, deser, drugie śniadanie, śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: drugie śniadanie, pieczywo, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, śniadania na słodko, tosty, tosty francuskie, zdrowe śniadanie