Cofnij Email Link
+ servings
5 na 6 głosów

Pancakes na maślance

Pancakes na maślance to pyszny pomysł na śniadanie. Te amerykańskie placuszki śniadaniowe są super puszyste, delikatne i świetnie smakują z dodatkiem owoców, dżemów i konfitur.
Porcje 3 porcje

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżki cukru
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jaja
  • łyżki roztopionego masła schłodzonego
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Wymieszaj maślankę, jaja, masło i cukier.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Smaż placuszki na średnim ogniu (1 porcja ciasta na placek to 1 łyżka stołowa), na maśle klarowanym lub oleju roślinnym, aż będą miały złoty kolor.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami - owocami, miodem, dżemem.
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: drugie śniadanie, fit śniadanie, pancakes, pancakes na maślance, placki, placki śniadaniowe, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, prosty przepis na placki, śniadania, śniadania na słodko, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie