Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Lemoniada rabarbarowa

Lemoniada rabarbarowa to pyszny pomysł na orzeźwiający napój i zdrowsza, smaczniejsza alternatywa dla kupnych napojów.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 600 g rabarbaru (ok. 5-6 łodyg)
  • litra wody
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki cukru lub miodu

Kroki

  • Rabarbar umyj, odkrój końcówki i liście. Pokrój w nieduże kawałki i przełóż do garnka.
  • Wyciśnij sok z cytryny i z limonki i wlej do garnka.
  • Dodaj cukier lub miód do rabarbaru, zalej wodą i zagotuj.
  • Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
  • Przecedź płyn przez sitko i schłodź.
  • Podawaj z lodem i plasterkiem cytryny.
Posiłek: napoje
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: lemoniada, napój na lato, napój na upały, napoje, orzeźwiający napój, rabarbar