Cofnij Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to pyszny i pożywny obiad jednogarnkowy, który zasmakuje całej rodzinie. Fasola Piękny Jaś, dobrej jakości boczek i aromatyczna kiełbasa to podstawowe składniki tego tradycyjnego obiadu.
Porcje 8
Czas przygotowania 12 godziny
Czas gotowania 2 godziny 30 min.
Całkowity czas przygotowania 14 godziny 30 min.

Składniki

  • 400 g fasoli Piękny Jaś
  • 400 g kiełbasy
  • 250 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 400 g pomidorów krojonych*
  • 200 g passaty pomidorowej
  • łyżki majeranku
  • łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Kroki

Wieczór wcześniej

  • Przepłucz suchą fasolą pod zimną, bieżącą wodą. Przesyp ją do garnka i zalej zimną wodą, na minimum 10 cm ponad poziom fasolki (fasola wchłonie wodę i napęcznieje).

W dniu przygotowania

  • Odcedź i przepłucz fasolkę i zalej świeżą wodą. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez ok 1½ godziny, aż fasolka będzie miękka..
  • W międzyczasie pokrój boczek w kostkę (skórę usuń), kiełbasę w plasterki lub półplasterki, posiekaj cebulę i czosnek.
  • Przełóż boczek na zimną patelnię. Włącz pod nią średni ogień, by wytopić tłuszcz z boczku.
  • Gdy boczek zrobi się rumiany, dodaj kiełbasę i wymieszaj. Następnie dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i przełóż całość do garnka z fasolą.
  • Dodaj do garnka krojone pomidory, przecier pomidorowy, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut, regularnie mieszając.
  • Podawaj z kromką świeżego chleba.

Rady

*W sezonie krojone pomidory z puszki możesz zastąpić 1  kg świeżych pomidorów. Wystarczy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: biała fasola, boczek, fasola, fasolka po bretońsku, kiełbasa, klasyczny obiad, kuchnia polska, obiad bez węgli, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad z fasolą, pomysł na letni obiad, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, tani obiad, tradycyjne potrawy