Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Słony karmel

Słony karmel to przepyszny dodatek do ciast, deserów i lodów. Wystarczą tylko 4 składniki i 10 mint, by przygotować go w domu.
Porcje 1 porcja
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • 200 g cukru
  • 80 g masła
  • 120 ml śmietany kremówki
  • ½ łyżeczki soli

Kroki

  • Cukier wsyp do garnka z grubym dnem i/lub nieprzwierającą powłoką. Podgrzewaj go na małym ogniu, cały czas mieszając i zbierając dokładnie z boków garnka. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i będzie miał złoto-bursztynowy kolor.
  • Dodaj masło (uwaga, może pryskać!) i intensywnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  • Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj (ok. 1 minutę).
  • Wsyp sól i wymieszaj.
  • Przełóż do słoików. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: deser, deser na święta, deser w pucharku, karmel, polewa do ciast, prosty deser, sernik z solonym karmelem, słony karmel, solony karmel