Cofnij Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Małdrzyki

Małdrzyki to pyszne, delikatne placuszki twarogowe z Małopolski. Świetnie sprawdzą się w roli weekendowego śniadania, jak i słodkiego podwieczorku. Podawaj je posypane cukrem pudrem lub polane miodem. W sezonie koniecznie dodaj też świeże owoce.
Porcje 12 sztuk
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 450 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki plus dodatkowo do obtoczenia placków
  • łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • masło klarowane do smażenia

Kroki

  • Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem - jeśli lubisz wyczuwalne grudki sera - lub tłuczkiem do ziemniaków, jeśli wolisz gładką konsystencję.
  • Dodaj mąkę, jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj łyżką.
  • Masę podziel na równe części. Z każdej z nich uformuj kulkę, rozpłaszcz (ale nie za mocno - placki powinny być dość grube) i obtocz w mące.
  • Przekładaj placki na rozgrzane na patelni masło klarowane i smaż na niedużym ogniu z każdej strony do zrumienienia.
  • Podawaj z cukrem pudrem, miodem, dżemem lub owocami.
Posiłek: drugie śniadanie, podwieczorek, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: kuchnia polska, placki, placki śniadaniowe, placki twarogowe, placki z twarogiem, placuszki, prosty deser, prosty przepis, prosty przepis na placki, racuchy, racuszki, ser biały, słynne przepisy, tradycyjne potrawy, twaróg