Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie to pyszny pomysł na śniadanie, lunch do pracy czy szybką kolację. Smakuje wybornie na zimno i na ciepło.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Sprzęt

  • 1 Forma na tartę o średnicy 28 cm

Składniki

Spód do tarty

  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko

Farsz

  • 3 duże pory
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g wędliny
  • 50 g sera cheddar
  • 5 jajek
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Kroki

  • Wszystkie składniki na ciasto krótko zagnieć (tylko do połączenia składników). Przełóż ciasto do folii spożywczej i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na rozmiar formy do tarty.
  • Przełóż ciasto do formy, dociśnij do dna i boków. Nakłuj spód widelcem i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
  • Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
  • Odetnij od porów końcówki i zielone części. Przekrój je wzdłuż na pół i dokładnie umyj. Pokrój w nieduże plastry.
  • Pokrój wędlinę w kostkę, cheddar zetrzyj na tarce. W misce rozmieszaj jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • W międzyczasie, gdy piekarnik się nagrzeje, wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż je papierem do pieczenia i wysyp na spód obciążniki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pora, lekko posól. Smaż na małym ogniu. Gdy zacznie robić się miękki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Odstaw do wystygnięcia.
  • Po 20 minutach pieczenia, zdejmij z ciasta obciążniki i papier i włóż z powrotem na 15 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na nie podsmażonego pora i pokrojoną w kostkę wędlinę. Do masy jajecznej wsyp starty cheddar, wymieszaj i przełóż do formy.
  • Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.

Rady

Składniki na ciasto powinny być wyjęte prosto z lodówki.
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: brunch, cheddar, drugie śniadanie, fit śniadanie, jedzenie na piknik, kolacja ze znajomymi, lunch, lunch do pracy, pomysł na zdrowe śniadanie, por, quiche, śniadania, szybka kolacja, tarta, tarta wytrawna, tarta z porem, tarta z szynką, wędlina, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch