Pokrój kurczaka w kostkę, a chorizo w plastry.
Cebulę pokrój w kostkę, a obie papryki w dość duże kawałki.
Na rozgrzaną patelnię przełóż chorizo. Smaż na małym ogniu, aż się zarumieni i wytopi się część tłuszczu.
Zdejmij chorizo z patelni łopatką tak, by tłuszcz pozostał na patelni.
Przełóż na patelnię kurczaka, posól i smaż przez 4-5 minut, aż będzie zrumieniony.
Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty.
Dodaj pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i oregano. Wymieszaj i dodaj wino. Gotuj, aż zredukuje się o połowę.
Dodaj bulion i passatę pomidorową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przykryj garnek lub patelnię i gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut. W połowie gotowania dodaj chorizo.
Przełóż na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z chrupiącą bagietką lub ryżem.