Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Meksykańskie tacos z mięsem mielonym

Meksykańskie tacos z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad czy kolację ze znajomymi. Te kukurydziane placki wypełnione aromatycznie przyprawionym mięsem i warzywami zasmakują każdemu!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • 1 papryczka chili posiekana
  • 2 pomidory
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 8 chrupiących muszli do tacos
  • olej do smażenia

Kroki

  • Pomidory pokrój w kostkę. Liście sałaty pokrój na nieduże paski. Papryczkę chili oczyść z ziaren i pokrój w nieduże plasterki.
  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju roślinnego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę na małym ogniu.
  • Dodaj mięso mielone, posyp je solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem i cynamonem. Smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie w pełni przesmażone i lekko zarumienione.
  • W międzyczasie przygotuj muszle do tacos zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej trzeba je podgrzać w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 150 stopni).
  • Wyjmij muszle do tacos z piekarnika. Włóż do nich mięso mielone, dodaj warzywa i polej jogurtem lub śmietaną.
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: meksykańska, tex-mex
Słowo kluczowe: kolacja ze znajomymi, kuchnie świata, kumin, mięso mielone, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, rodzinny obiad, szybka kolacja, szybki obiad, taco, tacos, tani obiad