Go Back Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Leniwe

Leniwe kluski (lub leniwe pierogi) to pyszna klasyka polskiej kuchni. Te serowe kluski są delikatne, puszyste i wspaniale smakują z masłem, tartą bułeczką i cukrem.
Porcje 3 porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jaja

Dodatkowo

  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • cukier do posypania

Kroki

  • W dużym garnku nastaw wodę do gotowania leniwych.
  • Twaróg przełóż do miski i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Możesz go też przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Dodaj do twarogu jajka i mąkę i wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Stolnicę podsyp mąką. Przełóż na nią 1/3 masy i rozwałkuj palcami jak plastelinę na wałek o grubości 2-3 cm. Pokrój go w kawałki o podobnej szerokości. Powtórz z kolejnymi partiami ciasta.
  • Gotującą się wodę posól i włóż do niej pierwszą partię klusek. Zamieszaj, by uniknąć przylepienia się klusek do dna garnka.
  • Wyławiaj je łyżką cedzakową po ok. 1 minucie od wypłynięcia na wierzch.
  • W międzyczasie przygotuj bułeczkę. Zrumień delikatnie na patelni bułkę tartą. Dodaj do niej masło i wymieszaj, aż się rozpuści.
  • Polej bułką z masłem kluski i posyp cukrem.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: jarski obiad, klasyczny obiad, kluski, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad wegetariański, pierogi, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, rodzinny obiad, ser biały, tani obiad, tradycyjne potrawy, twaróg, twarożek