W dużym garnku nastaw wodę do gotowania leniwych.
Twaróg przełóż do miski i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Możesz go też przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodaj do twarogu jajka i mąkę i wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Stolnicę podsyp mąką. Przełóż na nią 1/3 masy i rozwałkuj palcami jak plastelinę na wałek o grubości 2-3 cm. Pokrój go w kawałki o podobnej szerokości. Powtórz z kolejnymi partiami ciasta.
Gotującą się wodę posól i włóż do niej pierwszą partię klusek. Zamieszaj, by uniknąć przylepienia się klusek do dna garnka.
Wyławiaj je łyżką cedzakową po ok. 1 minucie od wypłynięcia na wierzch.
W międzyczasie przygotuj bułeczkę. Zrumień delikatnie na patelni bułkę tartą. Dodaj do niej masło i wymieszaj, aż się rozpuści.
Polej bułką z masłem kluski i posyp cukrem.