Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż na sitko. Posyp solą, wymieszaj i zostaw na minimum 15 minut.
Cebulę i natkę pietruszki posiekaj.
Boczek pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię. Smaż przez 5 minut na niedużym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a boczek stanie się rumiany i chrupiący. Zestaw z ognia.
Odciśnij dobrze sok z cukinii (możesz to zrobić dłońmi albo za pomocą gazy) i przełóż do miski. Dodaj jaja, mąkę, starty ser Grana Padano, cebulę, natkę pietruszki i lekko przestudzony boczek. Wymieszaj. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha (wszystko zależy od wielkości użytych jajek), dodaj więcej mleka.
Na patelni rozgrzej nieco oleju. Łyżką stołową układaj placuszki na patelni, rozpłaszczając je łyżką. Smaż przez 2-3 minuty na niedużym ogniu z obu stron, do zarumienienia.
Podawaj z jogurtem greckim i dodatkową porcją natki pietruszki.