Cofnij Email Link
+ servings
5 na 5 głosów

Placki z cukinii z serem i boczkiem

Placki z cukinii z serem i boczkiem to pyszny pomysł na obiad czy kolację. Są super proste w przygotowaniu i nikt im się nie oprze!
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Składniki

  • 1 cukinia ok. 300 g
  • 150 g boczku wędzonego
  • 125 g mąki pszennej razowej
  • 2 duże jaja
  • 3-4 łyżki mleka
  • 40 g sera Grana Padano
  • garść natki pietruszki
  • 1 cebula
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz
  • jogurt grecki do podania

Kroki

  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż na sitko. Posyp solą, wymieszaj i zostaw na minimum 15 minut.
  • Cebulę i natkę pietruszki posiekaj.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię. Smaż przez 5 minut na niedużym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a boczek stanie się rumiany i chrupiący. Zestaw z ognia.
  • Odciśnij dobrze sok z cukinii (możesz to zrobić dłońmi albo za pomocą gazy) i przełóż do miski. Dodaj jaja, mąkę, starty ser Grana Padano, cebulę, natkę pietruszki i lekko przestudzony boczek. Wymieszaj. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha (wszystko zależy od wielkości użytych jajek), dodaj więcej mleka.
  • Na patelni rozgrzej nieco oleju. Łyżką stołową układaj placuszki na patelni, rozpłaszczając je łyżką. Smaż przez 2-3 minuty na niedużym ogniu z obu stron, do zarumienienia.
  • Podawaj z jogurtem greckim i dodatkową porcją natki pietruszki.
Posiłek: brunch, kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: boczek, brunch, cukinia, grana padano, lunch, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad na dwa dni, parmezan, pełnoziarniste placki, placki, placki śniadaniowe, placki z cukinii, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, szybka kolacja, szybki obiad, tani obiad, zdrowa kolacja, zdrowy lunch