Żurawinę przesyp do miski i namocz w soku z pomarańczy i likierze pomarańczowym (opcjonalnie).
Pomarańcze obierz ze skóry i pokrój w plastry.
Ponacinaj skórę kaczki i nasmaruj ją solą.
Włóż udka/ćwiartki na zimną patelnię skórą na dół. Włącz ogień pod patelnią na niski poziom. Smaż ok. 7-8 minut, aż tłuszcz od strony skóry się wytopi. Następnie przekręć kaczkę i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
Dodaj na patelnię żurawinę razem z zalewą oraz plastry pomarańczy. Posyp kaczkę majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) i piecz przez 1 godzinę 30 minut, regularnie podlewając sosem.
Podawaj z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi.