Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Makaron z cukinii z klopsikami

Makaron z cukinii z klopsikami to pyszny pomysł na fit obiad z maksymalną porcją warzyw. Idealny przepis dla diety niskowęglowodanowej.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

Klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 30 g parmezanu
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Makaron z cukinii

  • 4 cukinie
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Kroki

  • Umyj cukinię i pokrój ją w cienkie paski za pomocą spiralizera, obieraczki julienne lub noża.
  • W blenderze zmiskuj cebulę i selera naciowego.
  • W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, puree z cebuli i selera, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, suszone pomidory, oregano, pieprz i sól. Nie mieszaj za długo, tylko do połączenia składników.
  • Uformuj z mięsa kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż klopsiki przez ok. 10 minut, rumieniąc z obu stron.
  • Przełóż klopsiki na deskę wyłożoną papierowym ręcznikiem.
  • Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się ewentualnych resztek po smażeniu mięsa, i rozgrzej na niej masło.
  • Przełóż na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 1 minutę.
  • Dodaj cukinię, sok z cytryny i wymieszaj. Przełóż na patelnię klopsiki, żeby się podgrzały.
  • Smaż wszystko przez 2 minuty, często mieszając makaron.
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska, polska, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: cukinia, fit obiad, indyk, klopsiki z indyka, makaron z cukinii, mięso mielone z indyka, obiad bez węgli, obiad dla dwojga, pulpety z indyka, szybki obiad, tani obiad, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad, zdrowy przepis