Ciasto jogurtowe z malinami to idealny pomysł na letni deser. Super puszyste, wilgotne, maślane ciasto i orzeźwiające, słodkie maliny to przepyszne połączenie.
Servings 12porcji
Całkowity czas przygotowania 1 hourgodz.15 min.min.
Sprzęt
Forma do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm
Składniki
150gmasła
165gcukru
3jaja
300gmąki pszennej
1½łyżeczkiproszku do pieczenia
½łyżeczkisody
1op.cukru z wanilią(8 g)
200gjogurtu naturalnego
400gmalin
Kroki
Maliny opłucz i osusz na sitku.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier z wanilią.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując i za każdym razem dokładnie sprawdzając, czy składniki się całkowicie połączyły.
Wmieszaj suche składniki, a następnie jogurt. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do formy 20x25 wyłożonej papierem do pieczenia.
Ułóż na cieście maliny.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Rady
! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.