Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto jogurtowe z malinami to idealny pomysł na letni deser. Super puszyste, wilgotne, maślane ciasto i orzeźwiające, słodkie maliny to przepyszne połączenie.
Porcje 12 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 hour 15 min.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm

Składniki

  • 150 g masła
  • 165 g cukru
  • 3 jaja
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 op. cukru z wanilią (8 g)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 400 g malin

Kroki

  • Maliny opłucz i osusz na sitku.
  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier z wanilią.
  • W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując i za każdym razem dokładnie sprawdzając, czy składniki się całkowicie połączyły.
  • Wmieszaj suche składniki, a następnie jogurt. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do formy 20x25 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ułóż na cieście maliny.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Rady

! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto jogurtowe, ciasto ucierane, ciasto z owocami, letnie ciasto, maliny, proste ciasto, szybkie ciasto