Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Tzatziki - pyszny grecki sos

Tzatziki to słynny, grecki dip na bazie gęstego jogurtu. Jest pyszny, orzeźwiający i idealnie pasuje do dań z grilla, świeżych warzyw i chrupiącego chleba.
Porcje 1 porcja
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • 2 ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 500 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Ogórki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką nasiona i zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach.
  • Przełóż ogórki na sitko, posól i odstaw, żeby puściły wodę.
  • Do miski przełóż jogurt grecki, oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny lub ocet. Wymieszaj.
  • Przełóż starte ogórki w gazę, zawiń i mocno wyciśnij. Następnie dodaj je do miski z jogurtem i wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem możesz polać jeszcze dodatkową łyżką oliwy.
Posiłek: grill, przekąska
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: cytryna, dip, grill, jogurt, kuchnie świata, meze, ogórek, oliwa, potrawy na grilla, sos