Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora to pyszna, pożywna i bardzo prosta zupa. Idealna dla małych niejadków!
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 3 kremowe ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 50 g sera cheddar
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kalafior oczyść i podziel na nieduże różyczki podobnej wielkości.
  • Cebulę pokrój w grube piórka, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • W garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Smaż na niedużym ogniu przez 2-3 minuty.
  • Dodaj rozgniecione ząbki czosnku i ziemniaki. Smaż przez 3-4 minuty, regularnie mieszając, by nic nie przywarło do dna.
  • W innym garnku przygotuj 2 litry bulionu warzywnego.
  • Dodaj kalafiora do pozostałych warzyw, wymieszaj, wlej bulion i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Zestaw garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem.
  • Podawaj z grzankami, zrumienionym bekonem lub kromką ulubionego chleba.
Posiłek: kolacja, obiad, zupa
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: cheddar, fit obiad, jarski obiad, kalafior, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, tani obiad, zdrowy obiad, ziemniaki, zupa, zupa jarzynowa, zupa krem, zupa warzywna