Mąki wymieszaj z suchymi drożdżami (albo z rozczynem, jeśli używasz świeżych drożdży), solą, ciepłą wodą, oliwą z oliwek. Zagniataj przez ok. 5 minut - ciasto będzie lekko kleiste.
Dodaj do ciasta 50 g ziaren słonecznika i zagniataj przez kolejne 2 minuty.
Przełóż ciasto do miski lekko natłuszczonej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki - powinno wyjść ok. 12 sztuk. Każdą z nich zanurzaj w miseczce z pozostałymi ziarnami słonecznika. Dzięki temu, że ciasto jest dość lepkie, nie powinno być problemu z trzymaniem się ziaren.
Bułeczki ułóż na blaszce (lub blachach) w dość dużych odstępach i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Po wyrośnięciu wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Studź na kratce.