Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Razowe bułki ze słonecznikiem

Fantastyczne, proste pszenno-razowe bułki z dodatkiem ziaren słonecznika.
Porcje 12 sztuk
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 30 min.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650 lub 750
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
  • 80 g ziaren słonecznika

Kroki

  • Mąki wymieszaj z suchymi drożdżami (albo z rozczynem, jeśli używasz świeżych drożdży), solą, ciepłą wodą, oliwą z oliwek. Zagniataj przez ok. 5 minut - ciasto będzie lekko kleiste.
  • Dodaj do ciasta 50 g ziaren słonecznika i zagniataj przez kolejne 2 minuty.
  • Przełóż ciasto do miski lekko natłuszczonej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki - powinno wyjść ok. 12 sztuk. Każdą z nich zanurzaj w miseczce z pozostałymi ziarnami słonecznika. Dzięki temu, że ciasto jest dość lepkie, nie powinno być problemu z trzymaniem się ziaren.
  • Bułeczki ułóż na blaszce (lub blachach) w dość dużych odstępach i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • Po wyrośnięciu wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Studź na kratce.

Rady

  • Żeby łatwiej formowało Ci się bułeczki, zwilżaj ręce letnią wodą przed oderwaniem kawałka ciasta.
  • Bułeczki dość opornie się rumienią, więc jeśli wolisz bardziej zrumienione wypieki, na ostatnie 2 minuty pieczenia włącz funkcję grilla.
Posiłek: kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki, drożdże, drożdżowe, mąka razowa, pieczywo, pieczywo pełnoziarniste, słonecznik