Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami

Zdrowy, niskokaloryczny obiad.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 50 min.

Składniki

  • 3 cukinie
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • olej roślinny
  • 1 garść natki pietruszki
  • 100 g mozzarelli

Przyprawy

  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano

Kroki

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Przekrój cukinie wzdłuż i wydrąż miąższ łyżką. Nie pozbywaj się go jednak - wykorzystasz go do farszu. Pokrój miąższ w kostkę i odłóż na bok.
  • Posiekaj cebulę i czosnek. Pokrój paprykę w kostkę i odsącz kukurydzę.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mięso. Dodaj sól, pieprz i słodką paprykę i smaż przez ok. 6 minut.
  • Dodaj do mięsa paprykę, kukurydzę, pasatę pomidorową i oregano i duś całość ok. 5 minut.
  • Cukinie wysmaruj delikatnie olejem bądź oliwą z oliwek i posól.
  • Przełóż farsz do cukinii, połóż na wierzch mozzarellę i piecz 25 minut.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: cukinia, indyk, mięso mielone, pomidory, tani obiad, z piekarnika