Go Back Email Link
+ servings
4.50 na 22 głosów

Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczak po toskańsku to pyszny pomysł na obiad dla dwojga, jak i dla całej rodziny. Kremowy, aromatyczny sos i soczyste mięso to idealne połączenie. A całość gotowa w 30 minut!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 200 g szpinaku
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wody
  • mąka pszenna do obtoczenia kurczaka
  • olej rzepakowy do smażenia

Kroki

  • Piersi z kurczaka pokrój na kawałki podobnej wielkości. Rozbij je tłuczkiem, by były też zbliżonej grubości.
  • Posyp solą, pieprzem i obtocz delikatnie w mące.
  • Cebulę pokrój w plastry, czosnek posiekaj. Suszone pomidory pokrój w większą kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj plastry kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony.
  • Zdejmij kurczaka z ognia i przełóż na talerz.
  • Zmniejsz ogień i wrzuć na patelnię cebulę i czosnek. Podsmaż przez chwilę i wlej na patelnię wodę. Wymieszaj, by zebrać wszystkie smaki z patelni pozostałe po smażeniu.
  • Dodaj suszone pomidory i ser mascarpone. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
  • Dodaj szpinak i wymieszaj, by pokrył się sosem. Następnie włóż do sosu kurczaka i gotuj przez 3-4 minuty.
  • Podawaj z ulubionym makaronem, ryżem lub kaszą.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska, śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: kurczak, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z makaronem, pierś z kurczaka, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, szybki obiad, włoski obiad