Cofnij Email Link
+ servings
4.96 na 24 głosów

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Hit każdej imprezy i świątecznego stołu! Pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia z trzema kremami - masą kajmakową, kremem budyniowym i bitą śmietaną - i przełożone herbatnikami.
Porcje 16 porcji
Całkowity czas przygotowania 3 godziny

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm

Składniki

Masa budyniowa

  • 135 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 30 g cukru (2,5 łyżki)

Masa śmietankowa

  • 400 g śmietany kremówki
  • 30 g cukru pudru (2 łyżki)
  • 3-4 krople ekstraktu waniliowego

Pozostałe

  • 1 puszka masy kajmakowej np. masa krówkowa Helio Premium
  • 300 g herbatników typu petit beurre
  • 50 g gorzkiej czekolady

Kroki

  • W misce wymieszaj proszki budyniowe, cukier i 150 ml mleka. Pozostałe 450 ml mleka wlej do garnka i zagotuj.
  • Zawartość miski wlej do gotującego się mleka, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze chwilę na najmniejszym ogniu (by uniknąć przypalenia budyniu), cały czas mieszając.
  • Zestaw budyń z ognia, przykryj garnek folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Puszkę z masą kajmakową wstaw na chwilę do garnka z gorącą wodą. Dzięki temu łatwiej będzie ją rozsmarować na herbatnikach.
  • Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, by ułatwić sobie późniejsze wyjęcie ciasta. Spód wyłóż ciasteczkami.
  • Rozłóż masę kajmakową na herbatnikach i przykryj kolejną warstwą ciasteczek.
  • Miękkie masło utrzyj w mikserze na jasną, puszystą masę na wysokich obrotach. Zmniejsz obroty na niskie/średnie (w zależności od miksera) i łyżka po łyżce dodawaj budyń. Zmiksuj całość na gładki, puszysty krem.
  • Rozsmaruj krem budyniowy na herbatnikach i przykryj kolejną warstwą ciastek.
  • Do miksera wlej śmietanę kremówkę i ubij na wysokich obrotach. Gdy śmietana będzie już puszysta dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i ubijaj jeszcze przez chwilę.
  • Rozsmaruj bitą śmietanę na herbatnikach i wyrównaj. Posyp startą gorzką czekoladą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

Rady

  • Masło do kremu budyniowego musi być w temperaturze pokojowej, ale powinno samo taką temperaturę osiągnąć. Rozgrzewanie go w mikrofalówce czy w kąpieli wodnej może sprawić, że krem się nie uda.
  • Budyń, który dodajemy do ubitego masła, musi być wystudzony, ale cały czas powinien mieć temperaturę pokojową, aby krem się nie zważył. 
  • Żeby śmietana kremówka była idealnie puszysta i trwale ubita bez dodatku stabilizatorów, przed ubiciem warto ją dobrze schłodzić i wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki. 
  • Ciasto najlepiej smakuje po 24 godzinach w lodówce.
Posiłek: ciasto
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: bita śmietana, ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto na święta, ciasto przekładane, ciasto z kremem, kajmak