Cofnij Email Link
+ servings
4.93 na 13 głosów

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem to pyszny, pełnowartościowy posiłek, który przygotujesz w 20 minut.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka (u mnie w oliwie, może być w oleju lub w sosie własnym)
  • 350 g makaronu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 200 g kukurydzy
  • 150 g mrożonego groszku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • ½ ogórka
  • 80 g rukoli
  • pęczek natki pietruszki

Dressing

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz
  • łyżeczki suszonych pomidorów z chili

Kroki

  • Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
  • Pokrój cebulę w piórka. Selera naciowego, paprykę i ogórka pokrój w plastry. Przełóż warzywa do miski.
  • Do miski dodaj też rozmrożony groszek, odcedzoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Odcedź tuńczyka i dodaj do miski.
  • Dodaj również makaron i rukolę.
  • Wymieszaj składniki dressingu i wlej go do miski. Wymieszaj dokładnie.
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: jogurt, makaron, papryka, pomidory, prosta sałatka, prosty przepis, sałatka, sałatka na imprezę, sałatka z makaronem, sałatka z tuńczykiem, szybki obiad, tuńczyk