Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Zupa z kurczakiem i soczewicą

Pyszna i sycąca zupa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podwójna porcja białka i mnóstwo warzyw to przepis na zdrowie.
Porcje 5 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • 400 g mięsa z kurczaka np. pierś z kurczaka lub udka bez kości
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 marchewki
  • 8 ziemniaków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • natka pietruszki do podania
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Kroki

  • Pokrój cebulę w piórka, a marchew i selera naciowego w plastry. Obierz ziemniaki i pokrój w nieduże kawałki.
  • Rozgrzej olej w wysokim garnku. Zmniejsz ogień i dodaj pokrojone warzywa. Podsmaż przez 4-5 minut.
  • Opłucz soczewicę na sitku w zimnej wodzie i dodaj do garnka.
  • Dodaj też bulion, koncentrat pomidorowy oraz mięso z kurczaka, lubczyk, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 45-50 minut.
  • Wyjmij mięso z kurczaka na talerz lub deskę i pokrój je w drobniejsze kawałki. Dodaj z powrotem do garnka.
  • Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Posiłek: kolacja, obiad, zupa
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: fit obiad, kurczak, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad z kurczakiem, pierś z kurczaka, rodzinny obiad, soczewica, tani obiad, zupa z kurczakiem, zupa z soczewicą