Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Domowa granola - prosty przepis

Domowa granola to idealny pomysł na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Świetnie smakuje z mlekiem lub jogurtem.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 100 g pestek dyni
  • 120 g moreli
  • 120 g daktyli
  • 80 g orzechów laskowych
  • 120 g orzechów włoskich
  • 80 g rodzynek
  • 80 g żurawiny
  • 10 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Kroki

  • Większe owoce (morele, daktyle) i orzechy posiekaj.
  • Wszystkie składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszać. Płatki, owoce i orzechy powinny być dobrze oblepione miodem.
  • Wysyp mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz przez 20-25 minut, mieszając co jakiś czas tak, by wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
Posiłek: deser, lunch, przekąska, śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: daktyle, fit śniadanie, granola, morele suszone, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pestki dyni, płatki owsiane, płatki śniadaniowe, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, śniadania na słodko, szybkie śniadanie, żurawina