Cofnij Email Link
+ servings
5 na 5 głosów

Placki ziemniaczane - chrupiące i pyszne

Super chrupiące placki ziemniaczane to klasyka kuchni polskiej. Idealnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • 1 kg ziemniaków typu B lub C
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj tarce o średnich/dużych oczkach. Przełóż startą masę na gęste sitko i ustaw je na garnku do odcedzenia na 10-15 minut.
  • Dociśnij jeszcze ziemniaki łyżką, by odsączyć możliwie jak najwięcej wody i przełóż masę do miski. Wodę z garnka ostrożnie i powoli wylewaj - na dnie pozostanie skrobia, którą należy dodać do ziemniaków.
  • Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i zacznij wykładać placki (1 łyżka stołowa = 1 placek). Każdy placek mocno rozpłaszcz.
  • Smaż placki na średnim ogniu przez 1-2 minuty, aż osiągnie złoty kolor. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę.*
  • Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Podawaj z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem, sosem lub cukrem.

Rady

*Pamiętaj o uzupełnianiu ilości oleju - placki powinny być mniej więcej do połowy w tłuszczu podczas smażenia.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: jarski obiad, klasyczny obiad, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, placki, placki ziemniaczane, rodzinny obiad, ziemniaki