Go Back Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Drożdżówki z makiem

Prosty przepis na puszyste i miękkie drożdżówki z makiem. Są delikatne, maślane i bardzo mocno makowe. Idealne na co dzień i na święta.
Porcje 12 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 hours 30 min.

Składniki

  • 425 g masy makowej
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 20 g świeżych drożdży lub paczka 7-8g drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 85 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

Do posmarowania

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Opcjonalnie

  • lukier

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn*.
  • Mleko podgrzej z masłem i pozostaw do ostygnięcia (powinno być lekko ciepłe).
  • Wymieszaj mąkę, rozczyn lub drożdże instant, cukier, mleko z masłem i sól. Zagnieć aż ciasto będzie sprężyste i gładkie (będzie dość ścisłe).
  • Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu zagnieć lekko ciasto i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 45 x 25 cm. Posmaruj go masą makową.
  • Zwiń ciasto w roladę, zawijając dłuższy bok i przekrój na 12 części.
  • W każdym kawałku zrób mocno wgniecenie za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki z drewnianym trzonkiem, tak żeby boki uniosły się do góry.
    drożdżówki z makiem
  • Ułóż drożdżówki w dość dużych odległościach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczka i pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  • Nasmaruj drożdżówki jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez 15-20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika, przełóż drożdżówki na kratkę do ostudzenia. Opcjonalnie polej lukrem (kilka łyżek cukru pudru + 1-2 łyżki gorącej wody).

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowanie rozczynu: 20 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.