Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn*.
Mleko podgrzej z masłem i pozostaw do ostygnięcia (powinno być lekko ciepłe).
Wymieszaj mąkę, rozczyn lub drożdże instant, cukier, mleko z masłem i sól. Zagnieć aż ciasto będzie sprężyste i gładkie (będzie dość ścisłe).
Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu zagnieć lekko ciasto i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 45 x 25 cm. Posmaruj go masą makową.
Zwiń ciasto w roladę, zawijając dłuższy bok i przekrój na 12 części.
W każdym kawałku zrób mocno wgniecenie za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki z drewnianym trzonkiem, tak żeby boki uniosły się do góry.
Ułóż drożdżówki w dość dużych odległościach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczka i pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Nasmaruj drożdżówki jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, przełóż drożdżówki na kratkę do ostudzenia. Opcjonalnie polej lukrem (kilka łyżek cukru pudru + 1-2 łyżki gorącej wody).