Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Pyszny i prosty przepis na obiad z mięsa mielonego i dużej ilości warzyw. Idealny do przygotowania na dwa dni lub więcej!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 50 min.

Składniki

  • 4 duże papryki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki pomidorów suszonych z chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 100 g sera typu mozzarella lub cheddar
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Umyj paprykę, przekrój na pół i wykrój ze środka gniazdo nasienne.
  • Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż 2-3 minuty, aż zmięknie.
  • Dodaj mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Posól mięso i przesmaż na średnim ogniu.
  • Gdy mięso jest w całości przesmażone, wlej na patelnię krojone pomidory, dodaj pozostałe przyprawy i kukurydzę. Duś na niedużym ogniu przez 5-8 minut
  • Przełóż papryki do naczynia żaroodpornego i napełnij je farszem. Posyp startym serem.
  • Wstaw papryki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25-30 minut.
  • Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: mięso mielone, mięso mielone z indyka, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, papryka, papryka faszerowana, papryka faszerowana mięsem mielonym, tani obiad, zdrowy obiad