Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół).
Buraki obierz i zawiń każdy w folię aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę.
W międzyczasie przygotuj ciasto. Wszystkie składniki zagnieć szybko na jednolitą masę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na placek i przełóż do formy. Dokładnie dociśnij boki do formy, wyrównaj je i włóż ciasto do schłodzenia na 30 minut.
Wyjmij buraki z piekarnika. Gdy nieco ostygną wyjmij je z folii i pokrój na plastry.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 185 stopni. Ponakłuwaj widelcem spód tarty, a następnie wyłóż go papierem do pieczenia i wysyp kulki obciążające do ciasta albo suchy groch.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i papier i podpiecz przez jeszcze 10 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki masła klarowanego i dodaj pokrojoną w plastry czerwoną cebulę. Smaż przez 4-5 minut, aż będzie miękka.
Do miski wbij jajka i wlej śmietanę. Dodaj sól, pieprz, tymianek i krótko ubij, żeby nadać puszystości masie.
Na podpieczony spód wyłóż 2/3 buraczków. Na nie wyłóż cebulkę, pozostałe buraki i pokruszony lub pokrojony w małe kawałki ser kozi. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-30 minut.