Cofnij Email Link
+ servings
4.50 na 8 głosów

Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką

Bajeczna szarlotka na idealnie maślanym, kruchym cieście z pysznym, jabłkowym nadzieniem i delikatną waniliową kruszonką. Pozycja obowiązkowa w jesienne dni!
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 25 cm

Składniki

Ciasto

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 115 g masła
  • łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 75 g cukru
  • 10 g cukru z wanilią

Nadzienie

  • 2 kg jabłek
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1⅓ łyżki cukru

Kruszonka waniliowa

  • 30 g masła
  • 10 g cukru z wanilią
  • 25 g cukru
  • 60 g mąki pszennej

Kroki

  • Składniki na ciasto zagnieć szybko na jednolitą masę. Podziel ciasto na dwie, nierówne części - 1/3 i 2/3 całej masy. Obie części zawiń w folię spożywczą. Mniejszą włóż do zamrażarki, a większą do lodówki.
  • Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce (ja lubię na grubych oczkach).
  • Przełóż jabłka na patelnię, skrop sokiem z cytryny i podsmażaj je na małym/średnim ogniu, żeby puściły sok. Po 10 minutach dodaj cukier i cynamon i smaż jeszcze przez 5 minut, aż pozbędziesz się nadmiaru soku.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na okrągły placek. Przełóż do tortownicy (boki powinny być wyłożone ciastem do połowy lub 1/3 wysokości). Nakłuj spód widelcem i wstaw ciasto do schłodzenia na 30 minut do lodówki.
  • Po tym czasie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (góra - dół) i piecz przez 15 minut.
  • Wszystkie składniki kruszonki umieść w blenderze i zmiksuj szybko, aż uzyskasz konsystencję grubego piasku.
  • Tuż przed wyjęciem spodu z piekarnika, wyjmij pozostałe ciasto z zamrażarki i zetrzyj do miseczki na tarce o grubych oczkach.
  • Wyjmij formę z piekarnika i wyłóż jabłkami. Posyp równomiernie startym ciastem i kruszonką i piecz przez 50 minut.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto jesienne, ciasto kruche, ciasto z owocami, jabłecznik, jabłka, szarlotka