Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Sałatka z makrelą, burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki

To pyszna, bardzo zdrowa, wyjątkowa sałatka, która zachwyci gości na spotkaniu ze znajomymi czy imprezie rodzinnej.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • 1 duża wędzona makrela 350 - 400 g
  • 3 buraki
  • 70 g roszponki

Dressing

  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 4-5 rzodkiewek

Kroki

  • Buraczki obierz, zawiń każdy oddzielnie w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piecz 45 - 60 minut, w zależności od rozmiaru. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, otwórz sakiewki z folii aluminiowej i pozostaw do ostygnięcia. Gdy będą już chłodne, pokrój buraki w plastry.
  • Przepłucz dokładnie komosę ryżową na gęstym sitku pod zimną wodą. Płucz, aż woda przestanie się pienić.
  • Przełóż komosę do garnka i zalej 1½ szklanki wody, wsyp ½ łyżeczki soli i zagotuj pod przykryciem. Gotuj przez 15 minut, zdejmij z ognia, ale zostaw po przykryciem na jeszcze kolejne 15 minut (żeby quinoa w pełni wchłonęła wodę).
  • Makrelę oczyść i podziel na mniejsze kawałki.
  • Przygotuj dressing. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż do miseczki razem z jogurtem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową, pokrojone buraki, roszponkę i makrelę w kawałkach. Polej dressingiem.

Rady

Dokładne wypłukanie komosy jest bardzo ważne, by pozbyć się gorzkich saponin.
Posiłek: kolacja, lunch, sałatka
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: buraki, komosa ryżowa, makrela, prosta sałatka, quinoa, ryba, sałatka na imprezę, superfoods