Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Zapiekanka z makaronem i kalafiorem pod chrupiącą posypką

Idealna zapiekanka na rodzinny obiad. Prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa, z dodatkiem aromatycznej i wspaniale chrupiącej, ziołowej posypki.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • 1 por (biała część)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 średni kalafior
  • 500 g makaronu
  • 600 ml mleka
  • 120 g mieszanki ulubionych serów (u mnie cheddar, feta i grana padano)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypiorek do posypania

Posypka

  • 100 g suchego chleba razowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kalafiora umyj, zostaw różyczki i pokrój je w plastry o grubości ok. 2 cm. Selera i pora pokrój w plastry.
  • Podsmaż selera i pora na 1 łyżce masła klarowanego, aż zmiękną. Dorzuć kalafiora i smaż przez 10 minut na średnim ogniu.
  • Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź, zostawiając przy tym pół szklanki wody z gotowania.
  • Makaron i warzywa przełóż do formy do pieczenia.
  • Na patelnię od warzyw dodaj 1 łyżkę masła klarowanego i 1 łyżkę mąki. Wlej mleko i cały czas mieszaj. Dodaj musztardę i starte lub pokruszone sery. Mieszaj i gotuj do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem.
  • Zalej makaron i warzywa sosem, wymieszaj. Dolej wody z gotowania makaronu, jeśli konsystencja jest za gęsta.
  • Przygotuj posypkę: Zmiksuj w blenderze suchy chleb, przełóż do miseczki, wymieszaj z oregano, bazylią i oliwą. Posyp makaron.
  • Piecz przez 30-35 minut w 200 stopniach (góra-dół).
  • Podawaj posypane szczypiorkiem.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: fit obiad, kalafior, makaron, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, wege, zapiekanka