Kalafiora umyj, zostaw różyczki i pokrój je w plastry o grubości ok. 2 cm. Selera i pora pokrój w plastry.
Podsmaż selera i pora na 1 łyżce masła klarowanego, aż zmiękną. Dorzuć kalafiora i smaż przez 10 minut na średnim ogniu.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź, zostawiając przy tym pół szklanki wody z gotowania.
Makaron i warzywa przełóż do formy do pieczenia.
Na patelnię od warzyw dodaj 1 łyżkę masła klarowanego i 1 łyżkę mąki. Wlej mleko i cały czas mieszaj. Dodaj musztardę i starte lub pokruszone sery. Mieszaj i gotuj do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem.
Zalej makaron i warzywa sosem, wymieszaj. Dolej wody z gotowania makaronu, jeśli konsystencja jest za gęsta.
Przygotuj posypkę: Zmiksuj w blenderze suchy chleb, przełóż do miseczki, wymieszaj z oregano, bazylią i oliwą. Posyp makaron.
Piecz przez 30-35 minut w 200 stopniach (góra-dół).
Podawaj posypane szczypiorkiem.