Cofnij Email Link
+ servings
5 na 5 głosów

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo puszyste, mocno maślane i pełne owoców ciasto z dodatkiem najlepszej na świecie kruszonki. Jesienna pozycja obowiązkowa!
Porcje 15 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny 30 min.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm

Składniki

Ciasto

  • 750 g śliwek
  • 620 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 100 g masła
  • 35 g drożdży świeżych lub 17 drożdży instant
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka

Kruszonka

  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 70 g cukru

Kroki

  • Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn*.
  • Mleko wlej do garnka, dołóż pokrojone w kostkę masło i podgrzej do rozpuszczenia tłuszczu. Odstaw do ostygnięcia (całość powinna być letnia, nie gorąca).
  • Wymieszaj rozczyn lub drożdże instant z mąką, mlekiem, masłem, cukrem i jajkami. Zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (u mnie zagniatanie trwało 10 minut za pomocą robota kuchennego). Ciasto będzie dość luźne, ale staraj się nie dosypywać mąki.
  • Przełóż ciasto do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  • Wyłóż formę papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie ciasto. Przykryj je przekrojonymi na pół śliwkami.
  • Przygotuj kruszonkę: mąkę, masło (zimne) i cukier włóż do blendera i zmiksuj, aż składniki się połączą i uzyskają konsystencję mokrego piasku.
  • Posyp ciasto kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (góra-dół). Piecz przez 1 godzinę.

Rady

* Przygotowanie rozczynu: 35 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2-3 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto drożdżowe, ciasto z owocami, ciasto ze śliwkami, jesienne ciasto, śliwki