Ten pyszny, puszysty naleśnik to wspaniałe śniadanie, lunch lub deser. Wystarczy 5 składników i 20 minut, by cieszyć się tym delikatnym naleśnikiem.
Servings 2porcje
Czas przygotowania 5 min.min.
Czas gotowania 20 min.min.
Całkowity czas przygotowania 25 min.min.
Sprzęt
Patelnia żeliwna lub forma do pieczenia o średnicy 25 cm
Składniki
3jaja
100gmąki pszennej
100mlmleka
szczyptagałki muszkatołowej
1łyżkamasła klarowanego
cukier puder i owoce do podania
Kroki
Włącz piekarnik i nastaw na temp. 200 stopni (góra-dół). Wstaw od razu żeliwną patelnię albo formę do pieczenia, niech się nagrzewa.
Wbij jaja i mleko do miski, ubij trzepaczką. Dodawaj powoli mąkę, wsyp gałkę muszkatołową i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, wyjmij patelnię, włóż na nią masło i zamieszaj, żeby się roztopiło.
Wlej na patelnię ciasto naleśnikowe i szybko włóż z powrotem do piekarnika.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, a później zmniejsz temperaturę do 160 stopni i zapiekaj jeszcze przez 3 minuty, aż naleśnik będzie idealnie rumiany i puszysty.
Po wyjęciu z piekarnika, wyłóż dutch baby owocami i posyp solidnie cukrem pudrem.