Go Back Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Pieczony naleśnik, czyli dutch baby

Ten pyszny, puszysty naleśnik to wspaniałe śniadanie, lunch lub deser. Wystarczy 5 składników i 20 minut, by cieszyć się tym delikatnym naleśnikiem.
Porcje 2 porcje
Czas przygotowania 5 min.
Czas gotowania 20 min.
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Sprzęt

  • Patelnia żeliwna lub forma do pieczenia o średnicy 25 cm

Składniki

  • 3 jaja
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • cukier puder i owoce do podania

Kroki

  • Włącz piekarnik i nastaw na temp. 200 stopni (góra-dół). Wstaw od razu żeliwną patelnię albo formę do pieczenia, niech się nagrzewa.
  • Wbij jaja i mleko do miski, ubij trzepaczką. Dodawaj powoli mąkę, wsyp gałkę muszkatołową i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
  • Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, wyjmij patelnię, włóż na nią masło i zamieszaj, żeby się roztopiło.
  • Wlej na patelnię ciasto naleśnikowe i szybko włóż z powrotem do piekarnika.
  • Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, a później zmniejsz temperaturę do 160 stopni i zapiekaj jeszcze przez 3 minuty, aż naleśnik będzie idealnie rumiany i puszysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, wyłóż dutch baby owocami i posyp solidnie cukrem pudrem.
Posiłek: deser, lunch, śniadanie, wypieki
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: dutch baby, naleśniki, śniadania na słodko, szybkie śniadanie