Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i morelami

Przepis na zdrowe i szybkie ciasto z owocami. Spód jest idealnie kruchy i delikatny, a owocowy środek jest lekko słodki i bardzo soczysty.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 180 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 1⅓ łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 350 g moreli
  • 350 g śliwek
  • łyżki cukru
  • ½ łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo do posmarowania

  • łyżki roztopionego masła
  • ½ łyżki cukru

Kroki

  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć szybko na jednolitą masę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  • Śliwki i morele umyj, pozbądź się pestek i pokrój na ćwiartki.
  • Przełóż owoce do miski i posyp cukrem oraz skrobią ziemniaczaną.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Środek oprósz delikatnie skrobią, pozostawiając ok. 5 cm brzegu.
  • Owoce wymieszaj i wyłóż na część wysypaną mąką.
  • Zawiń boki ciasta na owoce i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem i posyp cukrem.
  • Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto z owocami, fit deser, fit przepis, fit tarta, galette, morele, śliwki, tarta rustykalna, tarta z owocami, zdrowy deser, zdrowy przepis