Łososia oczyść z ości i podziel na 4 porcje. Posyp delikatnie solą i skrop sokiem z cytryny.
Kalafiora oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera i zmiksuj do osiągnięcia konsystencji przypominającej ryż/kaszę.
Cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Posiekaj drobno czosnek.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę na średnim ogniu. Gdy zmięknie, dodaj do niej czosnek i cukinię. Smaż przez 3 minuty.
Wrzuć na patelnię kalafiora, zmniejsz ogień, dodaj sól i pieprz i smaż przez 7-8 minut.
W międzyczasie rozgrzej patelnię grillową i połóż na niej kawałki łososia (skórą do dołu). Smaż przez 3-4 minuty, po czym przekręć i smaż jeszcze 2-3 minuty.
Dodaj do kalafiora starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki.
Wyłóż ryż z kalafiora na talerz, połóż na nim łososia i jeszcze raz skrop cytryną.