Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek czy mięs. Świetny też jako samodzielna przekąska.
Porcje 1 duży słój
Czas przygotowania 15 min.
Czas gotowania 1 day
Całkowity czas przygotowania 1 day 12 min.

Sprzęt

  • Naczynie do kiszenia - słój lub kamionka - o pojemności min. 3 litry

Składniki

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 5-6 gałązek kopru
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2-3 liście chrzanu, porzeczki lub wiśni
  • 2 litry przegotowanej wody
  • 2 czubate łyżki soli

Kroki

  • Ogórki opłucz, przełóż do miski i zalej zimną wodą na czas przygotowywania pozostałych składników.
  • Wodę zagotuj, rozpuść w niej 2 czubate łyżki soli i zostaw do ostygnięcia.
  • Na dole naczynia ułóż połowę kopru, czosnku, pokrojonego na kawałki korzenia chrzanu oraz liści.
  • Odcedź ogórki i ułóż je dość ścisło w słoju. Przykryj je resztą dodatków i zalej wodą z solą.
  • Przykryj słoik gazą i zaciśnij gumką recepturką. Jeśli robisz ogórki w kamionce, przykryj je talerzykiem.
  • Pierwsze ogórki mogą być gotowe już po 24h, ale najlepiej będą smakować po dwóch dniach.
Posiłek: przekąska
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: dodatek do kanapek, kiszenie, ogórek, ogórki małosolne