Leczo z cukinią, kiełbasą i papryką to polska wariacja na temat klasycznego węgierskiego gulaszu. To pyszny, prosty i kolorowy przepis na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny.
Servings 4porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.min.
Składniki
3cukinie
4pomidory
3papryki
400gkiełbasy
1dużacebula
1łyżka oleju rzepakowego
½łyżeczkiostrej papryki
1½łyżeczkisłodkiej papryki
1łyżeczkaoregano
sól, pieprz
Kroki
Pokrój cebulę, pomidory, cukinię i paprykę w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
Wlej olej do głębokiego garnka i wrzuć cebulę. Podsmaż ją chwilę na niedużym ogniu.
Dorzuć kiełbasę i smaż aż się zarumieni, a cebula będzie miękka.
Dodaj paprykę i przyprawy i duś przez 5-6 minut.
Dodaj pomidory i cukinię, dolej nieco wody i duś przez 10-12 minut pod przykryciem.